úterý 1. července 2014

Percy Jackson - Bitva o Labyrint: Rick Riordan

Jmenuji se Percy Jackson… Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnější. Tábor polokrevných už není, co býval. Luke s Kronovou armádou se snaží dostat se za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit…


Když Percyho napadnou tentokrát, je zrovna na střední škole, kam má začít chodit hned po prázdninách. A samozřejmě se u toho vyskytne člověk, který dokáže prohlédnout mlhu, z minulého dílu. Ale to ještě neznamená, že ji prohlédnou všichni ostatní, proto se Percy odtamtud musí co nejdříve dostat. Zjistí, že v táboře je méně táborníků než v předchozích letech a stále ubývají.
Annabeth je vybrána, aby vedla svou vlastní výpravu. Tohle si přála od svých sedmi let, ale brzy zjišťuje, že za tím stojí i velká zodpovědnost. A i když je dcera bohyně moudrosti, bojí se, že nedokáže všechny bezpečně z labyrintu zase vyvést. To však nezastaví ani ji, ani nikoho jiného, potřebují nutně zachránit tábor a to jen tak, že se dostanou k Daidalovi dřív než nepřátelská armáda. Nikdy dřív nikdo Daidalovu dílnu, která byla vybudována uprostřed živého labyrintu, nenašel.

Znovu se zde vyskytují nové báje a pověsti, prostředí, postavy, ale stejní hlavní hrdinové. Vrací se nám Tyson, který dostal na prázdniny volno, a Grover, který musí rychle přinést nějaký důkaz o Panově přítomnosti nebo mu vezmou licenci pátrače. A Niko má své vlastní plány.

Heč, můj tatík je všemocný zlý vládce Titánů, který chce zničit západní civilizaci. Až vyrostu, chci být jako on.
- str. 104


Při čtení minulého dílu mě napadlo, proč nikde nejsou žádní dospělí polokrevní. Zajímavé… Tady se totiž jeden vyskytne nebo možná ne tak úplně, ale má k tomu blízko. 

Líbila se mi zápletka, myslím, že tenhle díl se mi zatím líbil nejvíc. I když pořád ještě nerozumím tomu, proč se bohové nemají plést do válek a výprav polobohů, když se to týká i jich. Jak si můžou sedět jen tak na Olympu, když Kronos útočí na tábor, a potom má v plánu zničit všechny ostatní jednoho po druhém. Mluví o tom, jak je to hrozné, a že je Titán jejich největší nepřítel, ale sami nehnou skoro ani prstem, aby zabránili zničení tábora a svých dětí. Dohromady ovládají většinu přírodních zdrojů na zemi, ale přitom neudělají nic, aby zabránili zaniknutí světa. K čemu tam ti bohové jsou, když polobohové v tomhle hrají mnohem větší roli.
Percy objevil svou dosud nepoznanou sílu a zjistil, že děti Velké Trojky jsou opravdu silnější než ostatní polokrevní. A to bylo vážně dobré, co tam udělal. Snad bude v dalším díle více ukázek jeho schopností a třeba taky od Thalie. Sice ji nemám moc ráda, ale chci vědět, co umí.
Stejně jako předchozí knihy ze série, i v téhle se našli vtipné rozhovory v nejméně pravděpodobných scénách, nebo když šlo hrdinům o život.

Shlížel na mě zlostně, jako by mě varoval, že mám zemřít vážně působivě, jinak mě čeká pořádný malér.
- str. 277



Je docela smutné, že tento díl už je předposlední, protože vím s jistotou, že ať ten poslední dopadne jakkoliv, opouštět se mi tuhle sérii opravdu nechce. Těším se, jak všechno dopadne, protože tato kniha měla ten správný konec, aby se čtenáři chtělo hned k dalšímu dílu.

Hodnocení: 4/5




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat