sobota 24. října 2015

A které by bylo tvé?

Vydej se do světa, ve kterém každé dítě prochází zkouškou, aby zjistilo, jestli dokáže přivolat své spirituální zvíře. Hrstce vyvolených, kteří tuto schopnost mají, přinese svazek mezi člověkem a zvířetem výjimečné schopnosti.
Daleko od sebe, v různých koutech světa, podstoupí Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan tajemný rituál. Objeví se světelné záblesky a z nich vystoupí vlk, leopardice, panda a sokolice. V ten okamžik je budoucnost dětí, jejich zvířat a konečně celé země Erdu zpečetěna.
V dávno zapomenutých končinách země se totiž začala probouzet temná síla, která se chystá ovládnout svět. Čtyři hrdiny a jejich zvířata čeká těžká zkouška…


Kniha se četla velmi dobře, nejspíš kvůli jednoduchosti slov a tedy jsem se na žádném místě nemusela příliš dlouho zdržovat. Vím, že tohle je určené mladším čtenářům, ale já ji prostě nedokázala odolat. Sama jsem asi před rokem napsala povídku s podobným námětem a chtěla jsem vědět, jak si s tím poradí ostatní. Já jsem si tento nápad vypůjčila ze Zlatého kompasu a předpokládám, že tady to bylo taky tak, což zrovna není nejlepší reklama. Nehledě na to, že Spirit Animals je rovněž o dětech mezi desíti a patnácti lety.
A tím přecházíme k našim hrdinům. Conor, Rolan, Abeke a Mej-lin. Snad kromě Mej-lin, která je dcerou váženého generála a celý život vyrůstala v přepychu, nikdo jiný nečekal, že někdy bude mít své vlastní spirituální zvíře. Conor svého společníka přivolá před zraky obrovského davu. Avšak ti se ani nepřišli podívat na něj, ale na chlapce, kterému Conor slouží. Abeke se ve své vesnici snaží odlišit od ostatních děvčat. Vlastně se ani tolik snažit nemusela, to, co je pro její starší sestru přirozené, pro ni je úplně cizí. Ne, že by ji to tolik vadilo, spíš ostatní neoceňují její snahu nestát se kopií někoho jiného. Rolana jeho nově přivolané zvíře dostane z vězení (Ne, že by se tam dostal vlastním přičiněním).
Z výše zmíněných postav se mi nejvíc zamlouval Rolan, i když u něj by to bylo vzhledem k jeho způsobu života nejpochopitelnější, nevěřil řečem, které mu ostatní naservírovali. Ale možná to naopak bylo kvůli toho, jak vyrůstal, že si udržoval odstup od lidí, kteří mu až příliš ochotně nabízeli pomoc. Ať to byla nebo tak, oceňuji na něm, že odmítl s čímkoliv souhlasit, dokud nebude znát všechny informace.
Kapitoly postav ale byly pěkně vyvážené a ne příliš dlouhé, takže i kdyby se zde nacházela nějaká nudnější část, brzo by pominula. Kromě prvních čtyř kapitol, které byly téměř totožné, se dal příběh je výjimečně odhadnout. Celé to neznámo nutilo číst dál a vzhledem k délce knihy pochybuji, že by ji někdo odložil. Jen škoda, že jsem se nějaké té akce dočkala až na konci, ale na úvod do série to nejspíš stačí.
Kdyby série vyšla o pár let dřív (přesněji o takových pět šest let) určitě bych z ní byla přímo nadšená. Dokonce si myslím, že by se stala mou nejoblíbenější knihou, alespoň na nějakou dobu.
Na další díly se velmi těším, hlavně abych nalezla odpovědi na otázky, které mi zde nebyly zodpovězeny.

Hodnocení: 4/5



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat